espa_logo

Εξατομίκευση & Ιδιωτικότητα

Δεν ονομάστηκε τυχαία εποχή της πληροφορίας και σίγουρα ο τομέας της διαφήμισης, πόσο μάλλον του digital marketing, έχει μια στενή σχέση με την ανάγνωση δεδομένων για τον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής στρατηγικής. 

Στόχευση κοινών, email marketing, cross device tracking και πολλά άλλα “δώρα” της τεχνολογικής προόδου και του ψηφιακού κόσμου, μας δελεάζουν να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένες προωθητικές ενέργειες προς τους χρήστες που μας ενδιαφέρουν και, άλλωστε, γιατί όχι; 

Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολύτιμα δεδομένα που με την άδεια του πελάτη τώρα έχουμε στα χέρια μας για να του προωθήσουμε παντού τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας σε επίπεδο κομμένο και ραμμένο πάνω σε αυτόν και να ενισχύσουμε το engagement παντού;

Θα σου πούμε αμέσως γιατί. 

Πως τα σωστά εργαλεία φέρνουν τα λάθος αποτελέσματα;

“Παν μέτρον άριστον” λέει το αρχαίο ρητό και, όπως φαίνεται, δικαίως έχει φτάσει μέχρι την ψηφιακή εποχή, γιατί ισχύει πράγματι έως και σήμερα. 

Η εξατομίκευση δεν είναι σε καμία περίπτωση λανθασμένη μέθοδος προσέγγισης του κοινού μας, ωστόσο είναι επίφοβη, όταν ξεφεύγει και αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες στον χρήστη σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών του δεδομένων.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό όχι απλά να μην δούμε καλύτερες μετρήσεις και ενδείξεις όσον αφορά το engagement, αλλά και να τις δούμε να μειώνονται, αν ο χρήστης αισθανθεί πως παραβιάζεται κατά κάποιον τρόπο η ιδιωτικότητα του. 

Γιατί, αν και έχει δοθεί η απαραίτητη συγκατάθεση και άδεια σε εμάς και όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για την συλλογή και χρήση των απαραίτητων για μας δεδομένων, σπανίως οι χρήστες έχουν πλήρη επίγνωση όσων αυτό συνεπάγεται. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα; 

Πόσους γνωστούς έχετε που πιστεύουν ότι “μας ακούνε” το Facebook και το Instagram; 

Υπάρχει ο λάθος τρόπος, όμως υπάρχει και ο σωστός.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, σε καμία περίπτωση δεν λέμε όχι στην εξατομίκευση. 

Άλλωστε εκτός από τις άτυχες περιπτώσεις που προαναφέραμε, έχει δείξει να έχει και μεγάλη επιτυχία στο να βελτιώνει τη σχέση ανάμεσα στον χρήστη-στόχο και τον διαφημιζόμενο. 

Απλώς πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη κάποιες βασικές παραμέτρους, για να μη βγαίνουμε εκτός των επιθυμητών (από τους χρήστες) ορίων:

Σε ποιον απευθυνόμαστε;

Πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά στην οποία ανήκουμε και για την οποία στοχεύουμε; Τι όρια προκύπτουν από την διαπίστωση αυτή; 

Πόσο καλά καταλαβαίνουμε το κοινό-στόχο και τις προσδοκίες του, ακόμα και στο κομμάτι των επικοινωνιακών δράσεων που περιμένουν από εμάς; 

Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα πρέπει να έχουμε απαντήσει πριν προβούμε σε εξατομικευμένες ενέργειες, για να ξέρουμε πόσο θα προχωρήσουμε. 

Πως έφτασαν στα χέρια μας τα δεδομένα που έχουμε;

Όσο πιο ενημερωμένος είναι ο χρήστης για τον τρόπο με τον οποίο φτάνουμε στο σημείο να τον στοχεύουμε με τις δράσεις μας, τόσο πιο θετικά προδιατεθειμένος θα είναι απέναντι μας.

Κι αυτό ξεκινάει από τη στιγμή που θα του ζητήσουμε τη συγκατάθεση του, από το πόσο ξεκάθαρα θα του πούμε τι θα συμβεί με τα δεδομένα που θα μας δώσει, μέχρι και τα μέτρα που λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι για να προστατεύσουμε αυτά τα δεδομένα από τότε και στο εξής. 

Εξατομίκευση δεν σημαίνει spam!

Έχει νόημα να προσεγγίζουμε τον πελάτη, όταν έχουμε κάτι να πούμε. Κάτι που θα τον ενδιαφέρει και θα είναι σχετικό με τα ενδιαφέροντα του, το οποίο θα ενισχύσει την παρουσία μας στη ζωή του, κι όχι απλές υπενθυμίσεις ότι υπάρχουμε και είμαστε εδώ. 

Μέσα στον χείμαρρο του information overload, το τελευταίο που θα μας βοηθήσει είναι να κάνουμε spam στον χρήστη σε όλες τις πλατφόρμες, ειδικά αν επαναλαμβάνουμε το ίδιο μήνυμα ξανά και ξανά. 

Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.

Το αγαπητό και μη εξαιρεταίο optimization χωράει παντού. Απλώς επειδή κάναμε την έρευνα και ξεκινήσαμε με κάποια στοιχεία κατά νου, δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε επ’ αόριστον. 

Οι ανάγκες και οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν διαρκώς. Σήμερα κάτι πετυχαίνει και αύριο χρειάζεται να το μειώσουμε ή να το αυξήσουμε για να μην βγούμε εκτός του παιχνιδιού. 

Και κυριότερα: κάτι από όλα δεν θα λειτουργήσει. Είναι αναπόφευκτο. Όμως κι αυτό είναι ένα δεδομένο και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να καταλάβουμε καλύτερα το κοινό μας και να εξατομικεύσουμε ξανά. 

Συμπερασματικά

Η γραμμή ανάμεσα στον εντυπωσιασμό και την πρόκληση αμφιβολιών είναι αρκετά λεπτή και από εσάς εξαρτάται σε ποιά πλευρά της θέλετε να βρίσκεστε. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως πρέπει να κινηθεί η δική σας επιχείρηση ψηφιακά, ωστέ να στοχεύσετε με επιτυχία τα κοινά σας και να τα προσεγγίσετε σωστά, επικοινωνήστε με την ομάδα μας τώρα. 

Βασίστε τις επιλογές σας και τη στρατηγική σας στην ομάδα μας και μάθετε περισσότερα για το πως μπορεί η επιχείρηση σας να εκμεταλλευτεί με σεβασμό τα εργαλεία του digital marketing. 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ