espa_logo

Facebook Shops: Τι είναι, Πώς λειτουργούν, σε ποιους απευθύνονται

H Facebook είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμεί να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις με τη δημιουργία του δικού της Marketplace μέσα στο κοινωνικό δίκτυο της και πλέον είναι έτοιμο να το κάνει μέσα από νέα πλατφόρμα που επιτρέπει σε οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση να εκθέσει και να πουλήσει τα προϊόντα της, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

καὶ ἐγένετο Facebook Shops

Η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, ο οποίος ανέφερε πως τα Facebook Shops θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους (χωρίς καμία χρέωση) μέσα από το Facebook και το Instagram, διαμορφώνοντας το δικό τους “online κατάστημα”, προσαρμόζοντας μάλιστα την εμφάνιση και την αισθητική του.

Πληροφορίες για τα Facebook Shops

Τα Facebook Shops έχουν σκοπό να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα μόνο ηλεκτρονικό κατάστημα για πρόσβαση των πελατών τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. Η δημιουργία ενός Facebook Shop είναι δωρεάν και, σύμφωνα με τον Zuckerberg, ιδιαιτέρως απλή. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να εμφανιστούν από τον κατάλογό τους και να προσαρμόσουν την εμφάνιση και την αισθητική του καταστήματος με μια εικόνα εξωφύλλου και ευδιάκριτα χρώματα που προβάλλουν την επωνυμία τους. 

 

Facebook Business Page_el_GR

 

Οι χρήστες θα μπορούν να βρουν τα Facebook Shops στη Facebook σελίδα μιας επιχείρησης ή στο Instagram προφίλ ή να τα ανακαλύψουν μέσω των stories ή/και των διαφημίσεων. Από εκεί, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στην πλήρη συλλογή προϊόντων, να προσθέσουν τα προϊόντα που επιθυμούν στο καλάθι αγορών και τέλος να τα παραγγείλουν - είτε στον ιστότοπο της επιχείρησης είτε χωρίς έξοδο από την εφαρμογή, εάν η επιχείρηση έχει ενεργοποιήσει την ολοκλήρωση της αγοράς. 

 

Facebook Collection Ad_el_GR

 

Τα Facebook Shops προφανώς θα υποστηρίζουν τα προσφερόμενα κανάλια επικοινωνίας της πλατφόρμας του Facebook (WhatsApp, Messenger, απευθείας μηνύματα στο Instagram) για την υποστήριξη των χρηστών, την παρακολούθηση των παραδόσεων κ.ο.κ..

 

Facebook Shop_el_GR

 

Σύμφωνα μάλιστα με τις εξαγγελίες του Zuckerberg, οι χρήστες θα μπορούν σύντομα (?!?) να πλοηγηθούν σε ένα  Facebook Shop και να πραγματοποιήσουν την αγορά τους απευθείας από μια συνομιλία μέσω Messenger, WhatsApp ή Instagram.

Πληροφορίες για τα Instagram Shops

Αυτό το καλοκαίρι, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, η εταιρεία λανσάρει τα Instagram Shops, έναν νέο τρόπο για την προώθηση και την πώληση προϊόντων μέσα από την καρτέλα "Εξερεύνηση" του Instagram (Instagram Explore).

 

Instagram Business Profile_el_GR

 

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν μέσα στις διαθέσιμες συλλογές των καταστημάτων, να φιλτράρουν κατά κατηγορίες όπως π.χ. "ομορφιά" ή "σπίτι" και τέλος να αγοράσουν το προϊον που επιθυμούν. Αργότερα μέσα στο έτος, αναμένεται να προστεθεί μια νέα καρτέλα καταστήματος στη γραμμή πλοήγησης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μεταβούν στο Instagram Shop με ένα κλικ.

Facebook Shops και Αγορές Σε Πραγματικό Χρόνο

Οι χρήστες χρησιμοποιούν βίντεο σε ζωντανή μετάδοση στις εφαρμογές του Facebook / Instagram για να παρουσιάζουν προϊόντα εδώ και χρόνια, από καταστήματα παπουτσιών που ανακοινώνουν νέα παπούτσια έως influencers που προωθούν προϊόντα ομορφιάς. Στόχος του Facebook είναι να διευκολύνει την αγορά προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

 

Facebook Shops και Αγορές Σε Πραγματικό Χρόνο

 

Σύντομα (?!?), οι επιχειρήσεις/χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν ετικέτες σε προϊόντα από το Facebook Shop ή τον προϊοντικό κατάλογό τους, πριν τη ζωντανή μετάδοση και αυτά τα προϊόντα θα παρουσιάζονται στο κάτω σημείο του live βίντεο, ώστε οι χρήστες που παρακολουθούν να μπορούν να αγοράσουν το προϊόν με ένα κλικ.

Οι δοκιμές της λειτουργίας αγοράς σε πραγματικό χρόνο έχουν ξεκινήσει με επιλεγμένες επιχειρήσεις στο Facebook και το Instagram ωστόσο αναμένεται να περάσουν αρκετοί μήνες για να το δούμε σε ευρεία κυκλοφορία καθώς σύμφωνα με τον Zuckerberg, η λειτουργία πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Προγράμματα Επιβράβευσης Πελατών στα Facebook Shops

Η νέα πλατφόρμα δοκιμάζει παράλληλα και τρόπους για να μεταφέρει τα προγράμματα ανταμοιβών από επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να συνδέσουν τα προγράμματα loyalty, όπως π.χ. ένα πρόγραμμα απόκτησης πόντων από ένα τοπικό καφέ, στον αντίστοιχο λογαριασμό του χρήστη στο Facebook. Οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν και να παρακολουθούν τους πόντους και τις ανταμοιβές τους - για το σκοπό αυτό το Facebook διερευνά τρόπους για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν, να διαχειριστούν και να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εμπιστοσύνης πελατών στα Facebook Shops.

Συνεργασία Facebook Shops με Shopify, WooCommerce κ.α.

Τα Facebook Shops θα συνεργάζονται με δημοφιλείς πλατφόρμες ecommerce όπως το Shopify, το BigCommerce, το WooCommerce, το Channel Advisor, το CedCommerce, το Cafe24, το Tienda Nube και το Feedonomics, ώστε να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τα καταστήματά τους στο Facebook και να χρησιμοποιήσουν όλα τα εμπορικά εργαλεία της πλατφόρμας.

Facebook Shops και Instagram Shops στην Ελλάδα

Τα Facebook Shops έχουν ήδη ξεκινήσει να διατίθενται σε κάποιες χώρες. Δεν υπάρχει προς το παρόν πληροφόρηση για τη διάθεση τους στην Ελλάδα.

Τα Instagram Shops ξεκινούν το ταξίδι τους επίσημα, αυτό το καλοκαίρι, στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει προς το παρόν πληροφόρηση για τη διάθεση τους στην Ελλάδα.

Να Επενδύσω Χρόνο / Χρήμα / Εργατοώρες στο Facebook Shops και Instagram Shops;

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το γεγονός πως η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και ευελπιστώντας πως αυτό θα γίνει σχετικά σύντομα, η απάντηση είναι απλή: Ναι!

Πρόκειται για ένα ακόμη «δωρεάν» εργαλείο / πλατφόρμα το οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους. Προφανώς, απώτερος σκοπός του Facebook είναι να κρατήσει στο οικοσύστημα του όσο περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί, με στόχο να πουλήσει τη βασική του υπηρεσία η οποία δεν άλλη από τις διαφημίσεις. Αυτό δεν είναι κάποιο κρυφό μυστικό. Από τη στιγμή όμως που είμαστε μάρτυρες στη γέννηση μίας νέας πλατφόρμας με τεράστιες δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης θα ήταν εγκληματικό να μην την εξερευνήσουμε .

Εν αναμονή λοιπόν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ