espa_logo

Η Άνοδος των Nano-Influencers

Η συνεργασία ανάμεσα σε brands και αναγνωρίσιμες σε εθνική ή και παγκόσμια εμβέλεια προσωπικότητες για διαφημιστικούς σκοπούς δεν είναι κάτι καινούριο. 

Συνήθως, κάθε brand, όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερους influencers έχει ως #brand ambassadors ή #partners με κύρια κριτήρια μέχρι πρόσφατα σχεδόν αποκλειστικά τους followers και την αισθητική του κάθε πιθανού social media account. 

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι συνεργασίες ανάμεσα σε brands και όσους χαρακτηρίζονται ως influencers έχουν αλλάξει καθοριστικά και αρχίζουν να αποκτούν ολοένα και περισσότερες παραμέτρους επιλογής του κατάλληλου ατόμου για την ανάδειξη ενός brand.

Όπως σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα έχει αρχίζει να επισκιάζει την ποσότητα και κάνει τις επιχειρήσεις να μετριάσουν τις παλαιότερα άπιαστες προσδοκίες τους σχετικά με το μέγεθος του κοινού ενός πιθανού συνεργάτη. 

Γιατί λέγονται Nano-Influencers;

Influencers ονομάζονται, από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους στα social media κι έπειτα εδραίωσαν τη θέση τους εκεί, όσοι επηρεάζουν με τα λεγόμενα τους ή τις ενέργειες τους ένα πλήθος άλλων ατόμων και συγκεκριμένα μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον και ζήτηση για ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή και ένα γεγονός. 

Με την εξέλιξη των social media και του digital marketing, φυσικό είναι ότι οι influencer έγιναν χρήσιμα μέσα διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ένα brand και το κοινό που θέλει να προσεγγίσει, με τη γέννηση του πλέον συχνού και μη εξαιρεταίου influencer marketing.

Δεν άργησε, λοιπόν, στο πλαίσιο του influencer marketing να γίνει μια κατηγοριοποίηση των influencers σε μεγέθη σύμφωνα με τους ακόλουθους, οι οποίοι όμως, σε αντίθεση με παλαιότερα, δεν συνεπάγονται απαραίτητα μικρότερα ή λιγότερο ουσιώδη αποτελέσματα. 

 

Nano-Influencers  1Κ-10Κ Followers
Micro-Influencers 10K-100K Followers
Macro-Influencers 100K-1M Followers
Mega-Influencers 1M+ Followers 

 

Nano-Influencers, λοιπόν, είναι όσοι έχουν ένα κοινό από 1000 έως 10 χιλιάδες followers και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για brands που θα ήθελαν να συμπεριλάβουν το influencer marketing στην στρατηγική τους. 

Σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ πιο κατάλληλοι, μάλιστα, σε σχέση με πιο δημοφιλείς προσωπικότητες, γεγονός που οι περισσότεροι αγνοούν.

Γιατί είναι οι Nano-Influencers χρήσιμοι στο digital marketing;

Αν και έχουν μικρότερο αριθμό χρηστών που θα επηρεάσουν σε σχέση με κάποιον που έχει πολλές χιλιάδες ή εκατομμύρια followers, οι Nano-influencers συγκεντρώνουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι πολύ αποδοτικά και βολικά για ένα συνεργαζόμενο brand. 

Πολλοί influencers ξεκινούν με αφετηρία ένα θέμα στο οποίο έχουν είτε μια ειδίκευση, είτε μια κλίση παραπάνω. Ακόμη και αυτοί, οι οποίοι εξελίσσονται σταδιακά σε πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς προσωπικότητες, σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από την τακτική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα. 

Niche Κοινό

Οι Nano-Influencers σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπεύουν αυτό το στάδιο της εξέλιξης ενός λογαριασμού που σιγά-σιγά χτίζει το κοινό του. 

Φυσική απόρροια αυτού είναι ότι σίγουρα τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο που κυριαρχεί συγκεκριμένη θεματολογία, το κοινό αποτελείται αντίστοιχα συγκεκριμένα από άτομα που θέλουν να δουν, τους αφορά και επιδιώκουν να βρουν περιεχόμενο με τέτοια θεματολογία και τους ενδιαφέρει. 

Φωτογραφία, interior design, μουσική, αυτοκίνητα, αθλητισμός και άσκηση και πολλά άλλα αποτελούν πιθανό επίκεντρο του περιεχομένου ενός Nano-Influencer και, σε περίπτωση που αποτελεί κάτι από αυτά επίκεντρο και των δικών σας δραστηριοτήτων, πιθανόν οι followers αυτού του λογαριασμού να είναι μέρος και του δικού σας κοινού-στόχου. 

Επομένως αντί να συνεργαστείτε με κάποιον που ίσως να έχει και κάποιους followers που να ενδιαφέρονται για όσα προσφέρετε, γιατί να μην πάτε κατευθείαν σε κάποιον που παράγει περιεχόμενο και προσελκύει κοινό μόνο σχετικό με τον δικό σας τομέα; 

Αυθεντικότητα

Το πρόβλημα με τους influencers οποιουδήποτε μεγέθους είναι η συντήρηση της αυθεντικότητας. Οι followers, ειδικά αυτοί που ακολουθούν έναν λογαριασμό για μεγάλο διάστημα, δείχνουν να αντιδρούν αρνητικά σε μεγάλα ποσοστά διαφημιστικού περιεχομένου, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις που το branded content είναι περισσότερο από το κανονικό content. 

Όσο μεγαλύτερος είναι φυσικά είναι ένας influencer, τόσο περισσότερες προτάσεις έχει από κάθε είδους brands και αν οι ισορροπίες που τηρούνται στο κομμάτι των διαφημιστικών ενεργειών ξεφύγουν, έχει φανεί ότι τα αποτελέσματα υπέρ των καμπανιών μειώνονται σημαντικά. 

Οι Nano-Influencers μπορούν πιο εύκολα να έχουν κοντινότερη σχέση με το κοινό τους λόγω πιο διαχειρίσιμων μεγεθών, κι έτσι συχνά είναι επιλεκτικότεροι και πιο προσεκτικοί ως προς τις συνεργασίες που επιλέγουν και την εικόνα που προβάλλουν απέναντι στους followers τους. 

Από άποψη καλύτερης απήχησης στο κοινό, είναι σίγουρα πρώτοι σε αυτό το κομμάτι, διότι χαίρουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε σχέση με μεγαλύτερα ονόματα που ακριβώς επειδή είναι γνωστοί ως  promoters ή brand ambassadors πολλών εταιρειών, έχουν χάσει σε κάποιον βαθμό την αξιοπιστία τους ως προς την αυθεντικότητα του περιεχομένου τους.

Multi-Market Προοπτικές

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι η διανομή των πόρων σας. Η ποιότητα μπορεί να επισκιάζει την ποσότητα, όμως μήπως γίνεται να συνυπάρχουν και τα δύο;

Για όσους έχουν το budget για έναν Mega Influencer, ίσως αξίζει να αφιερώσουν μια στιγμή στο να σκεφτούν αν αξίζει περισσότερο να επενδύσουν σε πολλούς Nano & Micro-Influencers, που θα έχουν ο καθένας το δικό του niche κοινό με το οποίο θα έχουν πιθανόν, όπως είπαμε νωρίτερα, και καλύτερο engagement. 

Έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να επενδύσετε και σε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις περιεχομένου ταυτόχρονα, αφού ο κάθε creator θα προωθήσει το προϊόν ή την υπηρεσία που έχετε συμφωνήσει με διαφορετικό τρόπο. Όπως θα κάνατε μια καμπάνια με πολλαπλά εικαστικά έργα, για παράδειγμα, έτσι θα αφήσετε και κάποιες διαφορετικές προσωπικότητες να προωθήσουν το   brand σας, βάζοντας την δική τους πινελιά. 

Κάποια Συμπεράσματα 

Σας προτρέπουμε να κάνετε μια βασική έρευνα του κόσμου του influencer marketing και να σκεφτείτε αν είναι κάτι που ταιριάζει στον χαρακτήρα του brand σας, ώστε να το επιλέξετε. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως είναι ένα κομμάτι του digital marketing, το οποίο απαιτεί πολύ προσεκτικές επιλογές και σωστές συνεργασίες, για να προσφέρει να επιθυμητά αποτελέσματα. 

Επικοινωνήστε με την ομάδα μας σήμερα, αν θέλετε να κάνουμε εμείς την εξερεύνηση των επιλογών για το brand σας στον τομέα του Influencer marketing, αλλά και για κάθε υπηρεσία digital marketing στην οποία θα θέλατε να επενδύσετε τους πόρους και τον χρόνο σας. Με τις κατάλληλες γνώσεις και την επιλογή των σωστών συνεργατών θα εκπλαγείτε από το πόσες ευκαιρίες για προώθηση σας δίνει η κάθε πλατφόρμα άμεσα ή έμμεσα. 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ