espa_logo

Η Facebook ζητά τις γυμνές φωτογραφίες σας για προστασία από το “Revenge Porn”.

Πέρυσι, η Facebook, που παραμένει πιστή στους λεπτομερείς ελέγχους όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην καταπολέμηση ενός αυξανόμενου προβλήματος στην πλατφόρμα: “πορνογραφία εκδίκησης” (Revenge Porn). Τα νέα δεδομένα θέλουν τα “θύματα” να υποβάλουν τα δικά τους γυμνά στο Facebook, έτσι ώστε να σταματήσει το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

Η πρόληψη είναι ο πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας αυτής, γι’ αυτό και όσοι επιθυμούν να αποφύγουν να γίνουν θύματα Revenge Porn θα πρέπει να ενεργήσουν προληπτικά, πριν γίνουν στόχοι, υποβάλλοντας τις δικές τους γυμνές φωτογραφίες στο Facebook. Η ιδέα είναι ότι το Facebook μπορεί να αποτυπώσει ψηφιακά το εκάστοτε αποτύπωμα, το οποίο έχει υποβληθεί και να εμποδίσει την πιθανή μελλοντική εξάπλωσή του.

Πώς λειτουργεί πραγματικά το πρόγραμμα της Facebook όμως;

Η τεχνολογία ονομάζεται “perceptual image hashing”, και είναι η αλγοριθμική διαδικασία που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα όπως αντίστροφη αναζήτηση εικόνων στο Google και το TinEye. Επιτρέπει, επίσης στην επιβολή του νόμου να σταματήσει τη διάδοση της παιδικής εκμετάλλευσης μέσω της χρήσης του PhotoDNA.

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι η τεχνολογία που είναι ανησυχητική, αλλά η ασάφεια της πρότασης της Facebook και το γεγονός ότι όποιος υποβάλλει τη φωτογραφία στο Facebook θα εξακολουθεί να είναι ευάλωτος σε ενδεχόμενη εκμετάλλευση αυτής της εικόνας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται “Non-Consensual Intimate Image Pilot” και όπως περιγράφεται από τη Facebook, πρόκειται να αποτελέσει μια "επιλογή έκτακτης ανάγκης" για άτομα που ανησυχούν ότι οι εικόνες τους θα μπορούσαν να μοιραστούν πιθανόν μελλοντικά.

Η διαδικασία με την οποία οι χρήστες των πιλοτικών προγραμμάτων καλούνται να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους είναι περίπλοκη και επίπονη. Οι χρήστες πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν ένα έντυπο μέσω ενός από τα δίκτυα συνεργατών του Facebook σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες όπου εφαρμόζεται πιλοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν το γραφείο της αυστραλιανής επιτρόπου ηλεκτρονικής ασφάλειας, την πρωτοβουλία “Cyber ​​Civil Rights Initiative” και το εθνικό δίκτυο για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας στις ΗΠΑ, τη Γραμμή Βοήθειας Βοτανικού Πόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και την YWCA Canada. Σε αυτό το σημείο, ο οργανισμός και η Facebook στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν σύνδεσμο στους χρήστες, ο οποίος θα τους ζητήσει να φορτώσουν την εικόνα σε μια βάση δεδομένων της Facebook χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο σύνδεσμο.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η Facebook δεν αποθηκεύει τις γυμνές εικόνες, παρά μόνο το ψηφιακό αποτύπωμά τους, η οποία είναι βασικά ένας μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης για κάθε φωτογραφία που υποβλήθηκε. Το Facebook μπορεί στη συνέχεια να αντιστοιχίσει τα μελλοντικά φορτωμένα αντίγραφα της φωτογραφίας με αυτό το μοναδικό ID και να εμποδίσει τη διανομή αυτών των αντιγράφων.

Μόλις ληφθεί το hash της εικόνας από τη φωτογραφία, ένα μέλος της ομάδας κοινοτικών λειτουργιών της Facebook διαγράφει την εικόνα από τον server.

Ακούγεται ασφαλές, σωστά;

Παρ΄ όλα αυτά, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τη μη σωστή εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος και οι βασικοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Είναι μία κίνηση εξ ολοκλήρου επεμβατική, όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη

2. Η Facebook είναι γνωστό ότι αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα

3. Το σύστημα απαιτεί την προβολή γυμνών εικόνων σε κάποιον “‘άγνωστο”

4. Το εγχείρημα τοποθετεί το βάρος στο δυνητικό θύμα, αντί να εστιάζει στον εντοπισμό των δραστών.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ