espa_logo

Influencer Marketing: Έχει όντως πεθάνει;

Είναι γνωστό ότι κάθε φορά που μια τακτική του marketing γίνεται δημοφιλής και επικρατέστερη από κάποια παλαιότερη, αμφισβητείται αμέσως η αποτελεσματικότητά της. Όπως με προηγούμενες τακτικές που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα και τελικά αμφισβητήθηκαν (S.E.O, Email Marketing και Facebook Marketing) έτσι και σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται η τακτική του influencer marketing.

Το influencer marketing προϋπήρχε. Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξή του στο χώρο του marketing είναι ραγδαία τα τελευταία 14 χρόνια. Έχοντας γνωρίσει τεράστιες επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες, σήμερα τίθεται το εξής ερώτημα: Αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτό το είδος προώθησης;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο ένα “ναι” ή “όχι”.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, το influencer marketing αποδείχτηκε ότι είναι η πιο εξελισσόμενη διαδικτυακή μέθοδος απόκτησης πελατών. Η βιομηχανία του influencer marketing είναι ακμάζουσα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η δημοφιλία αυτής της τακτικής, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Οι marketers εξακολουθούν να επενδύουν στη μέθοδο αυτή, ενώ προϋπολογισμοί δείχνουν ότι το 2019 οι ίδιοι θα ξοδέψουν 2,38 δισεκατομμύρια δολάρια στο influencer marketing του instagram. Η πραγματική ερώτηση, όμως, έγκειται στο εάν η μέθοδος αυτή αποφέρει κέρδη και προσφέρει ένα θετικό R.O.I. (Return On Investment).

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το influencer marketing παράγει 6,50 δολάρια για κάθε δολάριο που επενδύει η εκάστοτε εταιρεία. Περίπου το 70% των εταιρειών κερδίζει 2 δολάρια περισσότερα για κάθε δολάριο και 13% των εταιρειών κερδίζει 20 δολάρια ή και περισσότερα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα αποδοτικά, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις (18% των εταιρειών) που δεν έλαβαν το R.O.I. που επιθυμούσαν.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) έχει εισάγει κανονισμούς για τη βελτίωση γνωστοποιήσεων από το 2017. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να κατανοήσουν ποιες αναρτήσεις είναι διαφημιστικές, ακόμα και αν προέρχονται από κάποιον influencer.   

Και παρά το γεγονός ότι αυτοί οι κανονισμοί είναι απαραίτητοι, κάποιοι επιπρόσθετοι μπορούν να ωθήσουν κάποια brands στο να απέχουν από το influencer marketing, εξαιτίας κατάχρησης ή παράνομης τακτικής. Παράλληλα, οι διαφημίσεις του influencer marketing έχουν ξεκινήσει να γίνονται όλο και ακριβότερες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως Influencers με 50,000 – 500,000 ακόλουθους χρεώνουν από $400 to $2,500, ενώ influencers με ακόμη περισσότερους ακόλουθους διεκδικούν μέχρι και $187,500 από κάθε δημοσίευση. Μιλώντας για τέτοιου είδους ποσά, είναι αναμενόμενο οι marketers να αναμένουν μεγάλο ROI.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλοί marketers σήμερα δυσκολεύονται να μετρήσουν το ROI από τις καμπάνιες του influencer marketing. Και παράλληλα,η πλειοψηφία αυτών (76%) συμφωνεί στο ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο καθορισμός του ROI των καμπανιών.

Σήμερα, πέρα από τους marketers, δύσπιστοι στο κομμάτι του influencer marketing έχουν γίνει επίσης και οι καταναλωτές, καθώς το 52% των millenials μοιάζει να μην εμπιστεύεται τους influencers όπως παλιά. Το 94% των marketers δηλώνει πως για τα μελλοντικά τους έργα δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλα ονόματα από influencers.

Για την καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των εταιρειών, εναλλακτικές λύσεις πέραν του influencer marketing είναι οι εξής:

  •  Εστίαση στο βιωματικό μάρκετινγκ με ζωντανές εκδηλώσεις
  •  Επένδυση σε περιεχόμενο με χρήση βίντεο για καλύτερη αφήγηση της εταιρείας σας
  •  Έναρξη προγράμματος affiliate marketing
  •  Ανταπόκριση στα κοινωνικά μέσα για να κυκλοφορεί το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες
  •  Χρήση των εφαρμογών κοινωνικής ανταλλαγής μηνυμάτων με στόχο την προσέγγιση περισσότερων πελατών και σύνδεση με ήδη υπάρχοντες
  •  Επένδυση στην email marketing στρατηγική

Μόνο μετά από ενδελεχή έρευνα, σωστές κινήσεις και διαρκή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων θα μπορέσει ένα brand να εκμεταλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει ο σωστός -κατά περίπτωση- influencer. Καλώς ή κακώς, με την πάροδο του χρόνου το influencer marketing αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος ενός ολοκληρωμένο digital strategy, αυξήθηκαν όμως κατακόρυφα οι απαιτήσεις για την προεργασία και την ποιότητα των ενεργειών από την πλευρά των brands. 

Μένει να δούμε αν και κατά πόσο τα κοστολόγια από την πλευρά των influencers θα προσγειωθούν σε πιό λογικά επίπεδα, όπως επίσης και την αντίδραση των χρηστών που έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια "κόπωσης" από την αυξανόμενη παροχή στυλιζαρισμένου content. Και εδώ, η ποιότητα του περιεχομένου μαζί με την ταύτιση του ύφους του influencer με αυτό του brand θα κάνει την απαραίτητη διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ