espa_logo

Information Overload: τι είναι και πως το αποφεύγουμε

Less is more, περισσότερο από ποτέ.

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή άλλαξε ριζικά πολλά κομμάτια της καθημερινότητας μας, του τρόπου αντίληψης της πραγματικότητας και του τρόπου διεξαγωγής όλων σχεδόν των κοινωνικών και επαγγελματικών μας δράσεων.

Στο κομμάτι του marketing, αν και δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως οι προηγούμενες “χειροπιαστές” μέθοδοι προώθησης και διαφήμισης, ισχύουν σε μεγάλο βαθμό πιθανόν ήδη τα εύστοχα λόγια του Bill Gates:

“If your business is not on the Internet, then your business will be out of business”.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον δραστηριοποιούνται ενισχύοντας την ηλεκτρονική τους παρουσία, καθώς έχουν καταλάβει πως έχει δραματική επίδραση στην απόδοση τους στον φυσικό κόσμο.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν μεταφέρει εξ’ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις τους στο διαδίκτυο σε μορφή ηλεκτρονικών καταστημάτων ή πλατφορμών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, εκμεταλλεύονται πλήρως κάθε ευκαιρία να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους προς τη δική τους κατεύθυνση.

Πως γίνονται όλα αυτά; Με περιεχόμενο.

Content is king.

Το περιεχόμενο έχει όντως βασιλική θέση στο digital marketing και αποτελεί μέσο κάθε είδους δράσης στο διαδίκτυο.

Σε διαφημιστικές καμπάνιες, σε απλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε blog, σε προσωπικά μηνύματα έως και σε email, πλέον βλέπουμε παντού δημιουργικά γραφιστικά και λεκτικά έργα, φτιαγμένα για να μας τραβήξουν την προσοχή περισσότερο από τα υπόλοιπα και να μας κρατήσουν την προσοχή για λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Αυτή η καταιγίδα πληροφοριών, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν μας σερβιριστούν, ξεπερνάει τις δυνατότητες του μυαλού να επεξεργαστεί όλα τα εισερχόμενα στοιχεία με γόνιμο τρόπο και γι’ αυτό, σε υποσυνείδητο και μη επίπεδο, δεν δίνουμε την προσοχή μας σε όλα όσα μας εμφανίζονται πια.

Με απλά λόγια, τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα είναι πλέον χιλιάδες καθημερινά και, όπως είναι λογικό, δεν κερδίζουν την προσοχή μας όλα. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για content marketing σήμερα ή καμπάνιες στα social media, δεν υφίσταται να θεωρούμε ότι κάθε είδους περιεχόμενο θα έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Πώς να είστε όντως αξιοπρόσεκτοι, κι όχι μέρος του information overload.

Ξεκαθαρίζοντας πως, όπως σε κάθε τομέα του digital marketing, έτσι και στο περιεχόμενο ποικίλλει η σωστή λύση για κάθε επιχείρηση και το κάθε brand, μπορούμε σε ένα ευρύτερο επίπεδο να διακρίνουμε κάποιες αρχές που θεωρούμε βοηθητικές και χρήσιμες στην παραγωγή οπτικού και ακουστικού περιεχομένου στις περισσότερες περιπτώσεις:

  • Όσο πιο απλά, τόσο καλύτερα.

    Κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βασιλεύει το λεγόμενο scroll, το οποίο δεν έχει ούτε πολλή υπομονή ούτε δυσκολεύεται να αγνοήσει οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί “περιττά χρονοβόρο”.

    Κρατήστε το μήνυμα σας απλό, περιεκτικό και στοχευμένο. Δώστε στον χρήστη την ευκαιρία να μάθει περισσότερα, αφού θα έχετε ήδη κερδίσει την προσοχή του με το βασικό σας μήνυμα. Η ισορροπία ανάμεσα σε κείμενο και εικόνα είναι από τα βασικά γνωρίσματα ενός καλού ειδικού οπτικής επικοινωνίας, ειδικά σήμερα, και γι’ αυτό δεν φτάνει πια μια απλή εικαστική πρόταση με βάση το γούστο.
     
  • Το μήνυμα πρέπει να αφορά τον χρήστη.

    Όσο πιο χρήσιμο είναι το ερέθισμα για το άτομο που το λαμβάνει, τόσο περισσότερο θα του τραβήξει την προσοχή. Μια απάντηση σε κάποιο συχνό και επίκαιρο ερώτημα, η λύση σε κάποιο πρόβλημα, ένα προϊόν με πολλά οφέλη ή που ταιριάζει στα τωρινά trends, όλα τα παραπάνω θα έχουν σίγουρα περισσότερη απήχηση.
     
  • Δώστε συνέχεια

    Όπως είπαμε και παραπάνω, ο χρήστης δεν χρειάζεται να τα μάθει όλα από την πρώτη εντύπωση, γιατί θα το εκλάβει πιθανόν ως “επιθετικό” marketing ή υπερβολική ανάλυση για την στιγμή στην οποία το συναντά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να ενημερωθεί για όλες τις πληροφορίες, εφόσον το θελήσει. 

    Δημιουργήστε ένα σωστά δομημένο μονοπάτι με απλά βήματα και ξεκάθαρες πληροφορίες προς το τελικό στόχο σας.
     
  • Call to Action

    Ακρογωνιαίος λίθος του digital marketing και πολύ χρήσιμο για τον ορισμό στόχων και προτεραιοτήτων σε κάθε ενέργεια marketing, αποτελεί το λεγόμενο Call to Action, το οποίο αποτελεί την τελική προτροπή από εμάς προς τον χρήστη να κάνει κάτι.

    Είτε θέλουμε να τον στείλουμε στο site/eShop μας, είτε θέλουμε να συμπληρώσει κάποια φόρμα επικοινωνίας/lead, πρέπει να είναι ξεκάθαρο γιατί του δείχνουμε το εκάστοτε περιεχόμενο και ποιό βήμα θέλουμε να ακολουθήσει στη συνέχεια. Όσο πιο ξεκάθαρο και σχετικό με το περιεχόμενο Call to Action υπάρχει, τόσο περισσότερο ξεχωρίζει κάποιος το περιεχόμενο μας μέσα στο information overload του feed του.

Ανακεφαλαιώνοντας

Το να ξεχωρίζεις στην ψηφιακή εποχή εξαρτάται από την λεπτομέρεια. Ο ανταγωνισμός έγκειται πλέον στο ποιός θα τραβήξει την προσοχή αρκετά, για τον περισσότερο χρόνο και διατηρώντας ταυτόχρονα μια βιώσιμη στρατηγική.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν τον ρόλο τους σε αυτό, ενώ πολλές από αυτές αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Όσοι ασχολούμαστε με το digital marketing, είμαστε πρώτοι στην ανακάλυψη αυτών των παραμέτρων, την προσαρμογή των πλάνων και των ενεργειών μας ανάλογα και τη συνεχή εξερεύνηση του που θα φτάσει αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή εποχή.

Γι’ αυτόν τον λόγο όσο εξελίσσεται αυτή, εξελισσόμαστε και εμείς. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και η ομάδα μας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια δημιουργική και μελετημένη στρατηγική, που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε στον κλάδο σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ