espa_logo

Οι τάσεις των social media για το 2021

Οι τάσεις των social media για το 2021 απορρέουν από την αλλαγή που επέφερε o Covid-19 στον κόσμο του digital marketing.

Η πανδημία της νόσου Covid-19 μεταβάλλει συνεχώς τον εμπορικό κόσμο και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά των καταναλωτών αναφορικά με τις απαιτήσεις τους από τη βιομηχανία. Τα brands οφείλουν να γνωρίζουν πως οι τάσεις έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στα νέα δεδομένα.

Η χροιά του 2021 θα βασιστεί στα «4 Cs» του περιεχομένου COVID-19: Community, Contactless, Cleanliness, Compassion, όπως αναφέρει η μελέτη των Talkwalker και Hubspot. Τα brands πρέπει να διαμορφώσουν το περιεχόμενο τους με βάση τις ανάγκες και τις ανησυχίες του κοινού, που απευθύνονται.

Οι τάσεις για τα social media το 2021 που πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα brands είναι:

  • Συνομιλητικό Μάρκετινγκ (Conversational Marketing)

H σύνδεση των καταναλωτών με τα brands είναι υψίστης προτεραιότητας και οι πωλήσεις τίθενται σε δεύτερο πλάνο. Οι καταναλωτές θα οδηγηθούν σε αγορές, εφόσον υπάρξει ένα εδραιωμένο συζητήσιμο περιβάλλον πληροφόρησης και αφοσίωσης με το brand.

Σύμφωνα με το Talkwalker, το 2021 θα επιτρέψει την πλήρη δυναμική του συνομιλητικού μάρκετινγκ. Πρόκειται για μια μέθοδο προσέλκυσης πελατών μέσω συνομιλιών, χρησιμοποιώντας chatbots, κοινωνικά μηνύματα, κλήσεις και άλλα. Οι σχέσεις που θα αναπτυχθούν θα προκύψουν μέσω εξατομικευμένου περιεχομένου one-to-one.

  •  Μάρκετινγκ Νοσταλγίας (Nostalgia Marketing)

To μάρκετινγκ νοσταλγίας συνδέει άρρηκτα έντονα θετικά συναισθήματα με ένα brand και δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το συγκεκριμένο είδος μάρκετινγκ χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στα τέλη του 19ου αιώνα και ως εκ τούτου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί (και) στην οικονομική ύφεση που ενδεχομένως να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Οι περιορισμοί των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση του Covid-19 οδήγησαν το κοινό σε κοινωνική απομόνωση. Τα ταξίδια αναψυχής φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο. Οι αναφορές λέξεων κλειδιών που συσχετίζονται με αναμνήσεις του παρελθόντος αυξήθηκαν κατά 80%.

  • Έντονη Κοινωνική Συνείδηση

Σύμφωνα με τη μελέτη, η επικρατέστερη τάση που διαφαίνεται για το 2021 είναι οι καταναλωτές με κοινωνική συνείδηση. Ζητήματα όπως το #BlackLiveMatters, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους χρήστες. Εκ του παραλλήλου και τα brands.

Οι Millennials και η Generation Z αποτελούν «σκληρές» γενιές που ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα, όπως η ισότητα, η εκπαίδευση, η ψυχική υγεία, οι μεταβαλλόμενες τάσεις των τροφίμων και συμμετέχουν σε καθημερινές συζητήσεις στα social media.

  • Ψηφιακή Παραπληροφόρηση

Η καταδίκη των fake news, της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνομωσίας άφησε το στίγμα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020. Ο κορονοϊός οδήγησε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με κενό πληροφοριών και οι χρήστες αναζητούσαν εναγωνίως έγκυρες πηγές προκειμένου να «χτίσουν» τα θεμέλια μια σχέσης εμπιστοσύνης. Κατά συνέπεια η βιομηχανία του μάρκετινγκ πρέπει να αναμένει ότι το 2021 στα social media η επιτυχία θα έγκειται στην επισήμανση της αλήθειας και της σωστής πληροφόρησης.

  • Social gaming

Με τα διαδοχικά lockdown μετά την έξαρση του Covid-19, οι χρήστες στράφηκαν (και) προς τα video games. Τα σχετικά φόρουμ και ομάδες έχουν αυξηθεί γύρω από τα παιχνίδια, δημιουργώντας ή ενδυναμώνοντας τις ήδη υπάρχουσες κοινότητες. 

H τάση αποκαλύπτεται με βάση τις συζητήσεις των καταναλωτών. Κατά τους τελευταίους 13 μήνες, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που αναγνωρίζονται ως gamers έχει αυξηθεί από 31,1 εκατομμύρια τον Αύγουστο του 2019 σε 41,2 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2020, με άμεση αύξηση κατά τους μήνες του lockdown.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ