espa_logo

Στην τελική ευθεία προς τα Google Analytics 4

Εσείς θα περιμένετε την τελευταία μέρα για να “μεταναστεύσετε”;

Η ημερομηνία “δύσης” των Universal Analytics (UA) της Google είναι πλέον πολύ κοντά και οι περισσότεροι (και προνοητικότεροι) χρήστες έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις του λεγόμενου migration, ώστε να γίνει ομαλά η αλλαγή προς τα Google Analytics 4. 

Γιατί χρησιμοποιούμε τα Google Analytics ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ανάλυσης δεδομένων?

Είναι γεγονός πως οι λειτουργίες των Google Analytics είναι ζωτικής σημασίας για την στρατηγική και τις προσαρμογές, τις οποίες επιμελείται κάθε οργανωμένος digital marketer.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, από την στιγμή που το digital marketing άρχισε να γίνεται ολοένα  πιο δημοφιλές και απαραίτητο, η σημασία των μετρήσεων, των ενδείξεων και των αποτελεσμάτων των ψηφιακών ενεργειών μας, οργανικών και μη, είναι αδιαμφισβήτητη. 

Κι αυτό, διότι σε ένα περιβάλλον τόσο αχανές, όσο είναι το διαδίκτυο και με τόσες λειτουργίες στα χέρια μας, όσες μας προσφέρουν σήμερα όλες οι πλατφόρμες διαφήμισης, οι λεγόμενες μονάδες μέτρησης και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας κάθε κίνησης μας είναι πραγματικά το άλφα και το ωμέγα. 

Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε χειροκίνητα την αλλαγή από Universal Analytics σε Google Analytics 4;

Η λήξη της λήψης μετρήσεων στα Universal Analytics την 1η Ιουλίου 2023 (ίσως και κάποιες μέρες αργότερα για κάποιους λογαριασμούς, όπως δήλωσε η Google) έχει προγραμματιστεί να συμβεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τον οποίο έχει ήδη κάνει η Google, φυσικά, τις απαραίτητες ανακοινώσεις. 

Αναφέρει, λοιπόν, πως όποιο property (ελληνιστί: ψηφιακή μας ιδιοκτησία της οποίας της μετρήσεις και ενδείξεις παρακολουθούμε τόσο καιρό μέσω των UA) έως τώρα υπάρχει στο περιβάλλον των Universal Analytics, θα μεταφερθεί αυτόματα στο περιβάλλον των Google Analytics 4, εκτός αν ο χρήστης έχει επιλέξει το πεδίο “opt out”, απόρριψη δηλαδή της διαδικασίας αυτής, ή εκτός αν έχει δημιουργηθεί χειροκίνητα το αντίστοιχο property στο περιβάλλον των GA4 και έχει επιλεχθεί το πεδίο “marked as complete”. 

Η Google, ωστόσο, κάνει ξεκάθαρη την προτροπή της προς τους χρήστες να κάνουν την διαδικασία χειροκίνητα σημειώνοντας το εξής:   

Συνιστούμε να μετεγκαταστήσετε μη αυτόματα τις ρυθμίσεις του Universal Analytics στο GA4. Αν δεν προβείτε σε κάποια ενέργεια, θα δημιουργηθεί αυτόματα μια νέα ιδιοκτησία GA4 για εσάς και οι διαμορφώσεις του Universal Analytics θα αντιγραφούν στη νέα ιδιοκτησία GA4. Δεν έχουν όλες οι διαμορφώσεις UA ένα προφανές ισοδύναμο του GA4 και η αυτοματοποιημένη διαδικασία μπορεί να μην κάνει τις ίδιες επιλογές με εσάς. 

Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης είναι ο βασικότερος λόγος, για τον οποίον η χειροκίνητη αλλαγή είναι μακράν προτιμότερη και θα επηρεάσει σημαντικά τον πρώτο καιρό της προσαρμογής στη χρήση του νέου περιβάλλοντος. 

Μάλιστα, μια καλή πρακτική για την επερχόμενη μετάβαση, που είναι και η τελευταία ευκαιρία για να υιοθετήσουν όσοι δεν το έχουν επιλέξει ακόμα, είναι το λεγόμενο parallel tracking, η παράλληλη χρήση, δηλαδή, των δύο διαφορετικών πλατφορμών ταυτόχρονα.

 Αυτός είναι και ο λόγος που η πλατφόρμα των GA4 έχει ήδη διατεθεί πολύ καιρό πριν την πλήρη αντικατάσταση των UA. Η χρήση και των δύο εργαλείων ταυτόχρονα διασφαλίζει την κατανόηση των διαφορετικών δυνατοτήτων,  επιλογών και λειτουργιών και δίνει την ευκαιρία σε όσους χρησιμοποιούν τα UA σε σταθερή βάση να προσαρμοστούν, πριν να βασιστεί πλήρως και άμεσα η δουλειά τους από τα GA4. 

Παράλληλα, όπως κάθε εργαλείο που παρέχει στοιχεία ιστορικότητας, όσο περισσότερο καιρό “τρέξετε” τα GA4, τόσο καλύτερα θα προετοιμάσετε και την ιστορικότητα που θα έχει από άποψη δεδομένων το νέο εργαλείο, το οποίο λόγω τελείως διαφορετικού προσανατολισμού σε σχέση με τα UA (προσανατολισμένα προς τον χρήστη και τη διάδραση του με το εκάστοτε property και όχι προς τα hits, sessions, κτλ) προσφέρει και κάποια νέα στοιχεία που δεν παρέχονταν προηγουμένως. 

Ανακεφαλαιώνοντας: μην περιμένετε την τελευταία στιγμή

Μπορεί τα εργαλεία να αλλάζουν πλέον πιο συχνά και να περιέχουν πολύ διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με προηγούμενα που γνωρίζαμε, όμως είναι επικαιροποιημένα και φτιάχνονται με σκοπό να “επικαιροποιήσουν” και εμάς. Ειδικά εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να επιμορφωθούμε πάνω σε αυτά, είναι σε κάθε περίπτωση καλό να τον εκμεταλλευόμαστε. 

Έτσι, όσοι δεν έχουν προβεί ήδη στην γνωριμία με τα Google Analytics 4, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα καλωσορίσουν χωρίς άγχος από σήμερα μέχρι και την 1η Ιουλίου 2023. 

Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε νωρίτερα, παρά αργότερα, για τις νέες δυνατότητας που θα έχετε στα χέρια σας ή που θα έχουν οι ειδικοί σας στα χέρια τους. Μην χάσετε την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε τα νέα εργαλεία που παρέχονται για να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε για την βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής σας παρουσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ