espa_logo

Video: Ο νέος πρωταθλητής στην κατηγορία περιεχόμενο

Στις περισσότερες από τις αγαπημένες μας πλατφόρμες, πλέον, βασιλεύει το video σαν μορφή περιεχομένου και μάλιστα το είδος των video που λέγονται short-form videos και δεν ξεπερνούν τα 60 δευτερόλεπτα.

Αυτό δεν αποτελεί εξέλιξη λίγων μηνών, αφού τα τελευταία χρόνια η αύξηση στη ζήτηση και κατανάλωση video ανεβαίνει δυναμικά και σταθερά χωρίς να δείχνει κάποια τάση για υποχώρηση στο άμεσο μέλλον. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιους λόγους για τους οποίους το video διαπρέπει με τόση διαφορά από τα υπόλοιπα είδη content. 

Έτη Covid-19

Χωρίς αμφιβολία, το παγκόσμια γεγονότα και τα lockdown που έλαβαν χώρα σε πολλά μέρη του κόσμου κατά την επιδημία του Covid-19, έδρασαν καταλυτικά όσον αφορά την μετάλλαξη του περιεχομένου που έως τότε απορροφούσε το κοινό σε κάτι διαφορετικό. 

Η ανάγκη των ανθρώπων να “δουν” ο ένας τον άλλον, να νιώσουν συνδεδεμένοι με τον κόσμο και να μοιραστούν την εμπειρία τους ανέβασε την ζήτηση για video στα ύψη, ενώ η πλατφόρμα του TikTok με έναν ιδιαίτερα δυναμικό και personalized αλγόριθμο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά video, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της. 

Με μια αναζωογονημένη τάση προς το relatable content παγκοσμίως, δεν είναι παράλογο που το digital marketing επηρεάζεται άμεσα και υιοθετεί αυτή την κατεύθυνση προς πιο αυθεντικό, relatable και άμεσο content. 

Άνοδος του User-Generated Content

Η άνοδος του eCommerce τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από δραματική και έχει ως απόρροια μια σειρά από διαφορετικές μορφές content που ξεκίνησαν από οργανικό περιεχόμενο σε επίπεδο λογαριασμών influencer (αλλά και απλών χρηστών) και στοχεύουν στην αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση/κριτική προϊόντων και υπηρεσιών που δοκιμάζουν. Ταυτόχρονα, η δυναμική των tutorials και DIY videos πολλαπλασιάστηκε εξίσου τα χρόνια του εγκλεισμού και της περιορισμένης ανθρώπινης επαφής, παρουσιάζοντας μια νέα ευκαιρία για επέκταση του digital marketing. 

Η συνεργασία με εταιρείες και η δημιουργίας branded content παρατηρείται ολοένα και συχνότερα και έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό, αφού εκλαμβάνεται ως πιο αυθεντικό περιεχόμενο από ένα κείμενο και περιλαμβάνει ένα άτομο που (ανάλογα με τον εκάστοτε λογαριασμό) έχει και την εμπιστοσύνη του κοινού του. 

Μικρό Attention Span 

Η αλήθεια είναι, δυστυχώς, πως πολλές μέθοδοι online διαφήμισης έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ, που μπορούν να θεωρηθούν (μέχρι νεωτέρας) κάπως κορεσμένες.   Τις γνωρίζει το κοινό και τις διαχωρίζει πάρα πολύ γρήγορα από το περιεχόμενο που το ενδιαφέρει πράγματι, ειδικά όταν το πλήθος των επιχειρήσεων που διαφημίζεται online πολλαπλασιάζεται ώρα με την ώρα. 

Με τη σταθερή κι αέναη ροή πληροφοριών που έφερε στη ζωή μας το διαδίκτυο και τα social media, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι προσαρμοστήκαμε, έτσι ώστε να μην μας τραβάει την προσοχή κάθε είδος περιεχομένου. 

Με attention span που κυμαίνεται στα 8 δευτερόλεπτα, ο κάθε χρήστης θα αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στο γραπτό ή στατικό περιεχόμενο σας και θα ασχοληθεί περισσότερο με τα video που στα 8 αυτά δευτερόλεπτα μπορεί ήδη να του έχουν μεταφέρει το μήνυμα τους. 

Και σίγουρα θα το θυμούνται καλύτερα, αφού έρευνες δείχνουν πως η μνήνη συγκρατεί έως και 50% της πληροφορίας από ένα video, αλλά μόλις 10% όταν η πληροφορία βρίσκεται μέσα σε κείμενο. 

Πολύ Καλύτερο Engagement

Ένας παράγοντας ακόμη που θα σας πείσει να προτιμήσετε το video ως μορφή περιεχομένου είναι η “μοιρασιμότητα” του, δή το shareability. 

Αν κάνετε social media marketing, αλλά και όχι μόνο, θα γνωρίζετε ότι το share είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και αποδοτικά features που βοηθούν να ενισχύσει κανείς την αναγνωρισιμότητα του brand και των προϊόντων του. 

Αν θεωρήσουμε ότι όχι απλά επιλέξατε να παράγετε περιεχόμενο σε μορφή video, αλλά και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό από άποψη δημιουργικής έμπνευσης, ακούστε κάποια στατιστικά που θα ήταν με το μέρος σας:

Το 92% των χρηστών στα social media κάνει share video που συναντά στις εκάστοτε πλατφόρμες Οι χρήστες είναι 50% πιο πιθανό να μοιραστούν video σε σχέση με άλλες μορφές περιεχομένου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται το video 60.000 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι επεξεργάζεται κείμενο

Επομένως, δεν είναι μια τάση που απλά παρατηρείται, αλλά επιβεβαιώνεται και από τεχνικά στοιχεία που υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση την μεταστροφή προς τέτοια είδη περιεχομένου. 

Όμως δεν φτάνει να φτιάξετε ένα video, πρέπει να είναι το σωστό είδος video σύμφωνα με τα trends της αγοράς και της βιομηχανίας στην οποία ανήκετε. 

Ποιά είδη short-form video είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σήμερα;

User-Generated Περιεχόμενο

Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι χρήστες εμπιστεύονται περισσότερο την άποψη άλλων χρηστών σε σχέση με άλλες διαφημιστικές ενέργειες που “μαρκάρονται” κατευθείαν ως υπερβολικά στημένες και επιτηδευμένες. 

Reviews, hauls, ratings, tutorials, how-to-videos, συγκρίσεις προϊόντων και πολλά άλλα έχουν την προσοχή των πελατών σας πολύ περισσότερο από τα απλά δικά σας post. 

Soundless Optimized Videos 

Τι θα πει αυτό; Αφορά στη δημιουργία video επιλέγοντας ταυτόχρονα την ένταξη on-screen κειμένων, υποτίτλων και άλλων παρόμοιων στοιχείων, με σκοπό να μην χαθεί το ενδιαφέρον όσων χρηστών έχουν τον ήχο πολύ ή και τελείως χαμηλά. 

Οι χρήστες αυτοί είναι περισσότεροι από όσοι νομίζετε, ενώ ακόμα και οι υπόλοιποι που έχουν τον ήχο σε υψηλότερα επίπεδα, δείχνουν να εκτιμούν τέτοια πληροφοριακά στοιχεία. 

Μια σημείωση για το συγκεκριμένο είδος: θα πρέπει να κάνετε συνειδητές επιλογές για τη γλώσσα του κειμένου, αλλά και τις πληροφορίες  που θα επιλέξετε να συμπεριλάβετε, εφόσον θα επηρεάσουν άμεσα τον χρόνο παρακολούθησης του χρήστη. 

Behind-the-scenes videos

Δείξτε τα άτομα πίσω από τα προϊόντα σας, τη διαδικασία από την δημιουργία μέχρι την αποστολή μιας παραγγελίας, τις εγκαταστάσεις, τα σημεία της παραγωγής που σας κάνουν ξεχωριστούς και ότι άλλο θέλετε να προβάλλετε στο κοινό σας με σκοπό την διαφάνεια και την έμπνευση εμπιστοσύνης και αυθεντίας. 

Product Teasers

Πως θα ανεβάσετε το ενδιαφέρον για ένα από τα επερχόμενα προϊόντα σας; Δείχνοντας μόνο ένα sneak peek του τι θα προσφέρετε σύντομα. 

Είτε ασχολείστε με υπηρεσίες είτε με την παραγωγή υλικών προϊόντων, μη ξεχάσετε να προωθήσετε το brand σας πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το release νέων ειδών. 

Explainers & Educational Videos

Όταν φτιάχνετε τα προϊόντα σας και τα βγάζετε στην αγορά, έχετε υπόψη σας ακριβώς ποιές είναι οι χρήσεις τους, η χρησιμότητα τους και πως μπορούν να κάνουν τη ζωή των πελατών σας καλύτερη. 

Αυτοί τα ξέρουν όλα αυτά; Κάντε ένα βήμα επιπλέον και μεταφέρετε τις ιδέες, τη σκοπιμότητα και το πάθος σας για την αξία των προϊόντων σας και στους πελάτες σας. 

Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να συμπεριλάβετε μέχρι και απαντήσεις σε FAQs για τα προϊόντα σας και τις υπηρεσίες σας. 

Επομένως…

Αν δεν έχετε ξεκινήσει να παράγεται περιεχόμενο σε μορφή short-form video,  κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι και τόσο αργά. 

Προωθήστε το brand σας με περιεχόμενο που θα το απογειώσει και εκμεταλλευτείτε τις τάσεις της αγοράς. 

Μπορείτε σήμερα κιόλας να το πάρετε απόφαση. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας για να δείτε ακριβώς ποιά από τα παραπάνω ταιριάζουν καλύτερα στο brand σας, στις ανάγκες και τις δυνατότητες σας και θα σχεδιάσουμε για σας την ιδανική στρατηγική περιεχομένου για τις κατάλληλες πλατφόρμες διανομής περιεχομένου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ