espa_logo

Η στρατηγική της Facebook για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων

Οι ψεύτικες ειδήσεις αποτελούν, δυστυχώς, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας στο διαδίκτυο. Οι spammers τις χρησιμοποιούν ως μέσο αποκόμισης προσωπικού κέρδους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ενεπλάκησαν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Οι ψεύτικες ειδήσεις βλάπτουν τόσο τους χρήστες, όσο και την Facebook, για αυτό και η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά ενεργειών για την καταπολέμησή τους:

1. Να αφαιρέσει λογαριασμούς και περιεχόμενο, που δε συνάδουν με τους όρους χρήσης και τις πολιτικές του.

2. Να μειώσει τη διανομή ψεύτικων ειδήσεων και παραπλανητικού περιεχομένου, όπως  το clickbait.

3. Να ενημερώσει τον κόσμο για το περιεχόμενο και τα συμφραζόμενα από τις ειδήσεις που βλέπει.

Με τη διανομή ψευδών ειδήσεων επιτυγχάνεται η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι δεν παραβιάζονται οι γενικοί κανόνες χρήσης του Facebook. Ωστόσο, συχνά έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τη διάδοση spam, τη ρητορική μίσους και τους ψεύτικους λογαριασμούς.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, τα περιστατικά σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ήταν πολλά και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε παραπλανητικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία machine learning για τον εντοπισμό και την αφαίρεση των spam. Άλλωστε, η Facebook αποτρέπει καθημερινά την δημιουργία εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών κατά τη διάρκεια της εγγραφής.

Όσον αφορά στη μείωση της διάδοσης των  ψέυτικων ειδήσεων, έχουν αρχίσει να τιμωρούνται το clickbait, οι σύνδεσμοι που μοιράζονται συχνότερα οι spammers και οι σύνδεσμοι  σε ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας, γνωστές και ως “ad farms”.

Για καλύτερη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με το τι πρέπει να διαβάσουν, να εμπιστευτούν και να μοιραστούν οι χρήστες, το Facebook επενδύει περισσότερο στην κριτική σκέψη και ανάλυση πληροφοριών και ειδήσεων των χρηστών και στην οικοδόμηση προϊόντων που δίνουν στους ανθρώπους περισσότερες πληροφορίες απευθείας στο News Feed.

Οι ψευδείς ειδήσεις και το παραπλανητικό περιεχόμενο είναι μια επικίνδυνη και ανησυχητική τάση του διαδικτύου σήμερα και καθίσταται η προσοχή όχι μόνο της πλατφόρμας του facebook, αλλά και των χρηστών μεμονωμένα. Σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως, μια πληροφορία ή είδηση είναι αναγκαίο να φιλτράρεται και να αναλύεται κριτικά και ορθολογικά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ