espa_logo

Instagram: 15 Στατιστικά Στοιχεία Που Πρέπει Να Γνωρίζετε

Το Instagram με 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως (αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο πριν) αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία προώθησης του brand σας!

Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η πλατφόρμα Sprout Social, θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε, για να βελτιώσετε την χρήση του instagram business profile σας!

1. 80% των χρηστών ακολουθεί τουλάχιστον ένα business profile

Αν και το κοινωνικό δίκτυο ξεκίνησε και αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό βασιζόμενο στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των απλών χρηστών, εντούτοις η εταιρεία δεν άργησε να δώσει χρήσιμα εργαλεία και στα brands.

Στην αρχή παρουσίασε τη δυνατότητα μετατροπής ενός απλού προφιλ σε business. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα brands να βλέπουν αναλυτικά στατιστικά σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών με τις αναρτήσεις τους, όπως επίσης μπορούν να προσθέσουν περισσότερες επιλογές επικοινωνίας.

Στην συνέχεια παρουσίασε την δυνατότητα δημιουργίας διαφημίσεων για την πλατφόρμα, η οποία επεκτάθηκε αργότερα και στα Insta Stories.

Οι χρήστες φαίνεται πως επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τα brands στο instagram, με το 80% αυτών να ακολουθεί τουλάχιστον ένα business profile. Παράλληλα, το 60% των χρηστών δηλώνει πως έμαθε για ένα προϊόν ή υπηρεσία πρώτη φορά μέσα από την πλατφόρμα. Οι δυνατότητες που προσφέρει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για τις εταιρείες, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τουλάχιστον το 30% των χρηστών του έχουν αγοράσει κάτι που είδαν για πρώτη φορά μέσα στην πλατφόρμα.

2. Επτά στα δέκα hashtags είναι δημιουργημένα από brands

Η δύναμη των hashtags είναι αδιαμφισβήτητη στο instagram. Συγκεκριμένα, οι αναρτήσεις που φέρουν τουλάχιστον 1 hashtag «απολαμβάνουν» 12.6% περισσότερο engagement σε σχέση με αυτές που δεν έχουν καθόλου. Παράλληλα, όλες οι στατιστικές δείχνουν πως τα 11 hashtags είναι ο ιδανικός αριθμός ανά ανάρτηση, αφού προσφέρουν το μέγιστο reach και ως εκ τούτου και engagement.

Τα branded hashtags, όπως ονομάζονται, δεν χρειάζεται να φέρουν απαραίτητα το όνομα της εταιρείας σας μέσα. Μπορεί να αφορούν κάποια εκδήλωση που διοργανώνετε, έναν συγκεκριμένο σκοπό ή μια προωθητική ενέργεια.

3. Δυο στις τρεις εταιρείες των Η.Π.Α., χρησιμοποιούν το Instagram ως μέσο προώθησης και επικοινωνίας

Αντίστοιχη είναι βέβαια η τάση και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού το 80% των χρηστών προέρχεται από χώρες εκτός των Η.Π.Α.

Η μεγαλύτερη μάζα των brands που χρησιμοποιούν το instagram είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

4. Τα Instagram Stories αριθμούν πάνω από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως

Είτε χρησιμοποιείτε τα Stories στα προσωπικά σας προφιλ, είτε όχι, σημασία έχει πως αναπτύσσονται ραγδαία και οι χρήστες τα λατρεύουν! Για αυτό είναι σημαντικό να σχεδιάσετε άμεσα την στρατηγική του brand σας γύρω από αυτά, προσφέροντας ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Stories είναι πως δεν χρειάζεται να προσφέρετε υλικό επαγγελματικού επιπέδου. Μάλιστα θα λέγαμε πως οι χρήστες προτιμούν πιο αυθόρμητα πλάνα και στιγμές, με τις οποίες μπορούν πραγματικά να ταυτιστούν.

Μην ξεχνάτε επίσης την δυνατότητα διαφήμισης του brand σας στα Stories μέσω των Facebook ADS, όπου λόγω του χαμηλού ανταγωνισμού το κόστος παραμένει ακόμα σχετικά χαμηλό.

5. Οι αναρτήσεις που φέρουν τοποθεσία, λαμβάνουν 79% περισσότερο engagement

Ναι, καλά ακούσατε! Αν μέχρι τώρα αγνοούσατε την εμφάνιση τοποθεσίας στις αναρτήσεις σας, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική!

location tagging instagram

Υπάρχει μάλιστα και η συνήθης τακτική στο instagram, οι χρήστες να ορίζουν μια διαφορετική τοποθεσία από την πραγματική, ώστε να λαμβάνουν likes και followers από διάφορα γεωγραφικά σημεία.

6. Το 70% των αναρτήσεων δεν εμφανίζεται ποτέ, σε κανέναν χρήστη

Μπορεί το instagram να θεωρείται ο «βασιλιάς» του engagement, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου αναρτήσεων και των αλλαγών που έκανε πρόσφατα στον αλγόριθμο του, έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των αναρτήσεων να μην εμφανίζονται ποτέ σε κανέναν χρήστη.

Ο αλγόριθμος του instagram «κοιτάει» πλέον πάρα πολλά στοιχεία για να «αποφασίσει» σε πόσους θα εμφανίσει τις αναρτήσεις ενός χρήστη, σε ποιούς χρήστες συγκεκριμένα, πόσο «ψηλά» κ.α., βασιζόμενος σε ένα μεγάλο βαθμό, στο ιστορικό αλληλεπίδρασης ενός προφιλ με άλλα.

7. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο με τις αναρτήσεις που γίνονται τις καθημερινές

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Sprout Social, μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν εκατομμύρια brands και agencies παγκοσμίως, οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο Δευτέρα εώς Παρασκευή, με την Δευτέρα να αποτελεί την πιο «ενεργή» ημέρα της εβδομάδας.

Οι μεσημεριανές ώρες είναι οι καλύτερες για να κάνετε μια ανάρτηση, εκτός από τις 15:00, η οποία δείχνει να είναι η χειρότερη ώρα. Καλό αποτέλεσμα θα δείτε αν κάνετε τις αναρτήσεις σας στις 02:00, στις 08:00 και στις 17:00.

Παρά τις στατιστικές όμως, εμείς πάντοτε προτείνουμε στους πελάτες μας να δοκιμάζουν διαφορετικές ώρες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων και παρακολουθώντας τα insights να αποφασίσουν εκείνοι ποιες είναι οι ιδανικές ώρες για τις αναρτήσεις τους.

kaliteres-wres-post-instagram

8.  Αναρτήστε τα βίντεο σας στις 21:00, για να λάβετε έως και 34% περισσότερο engagement

Σύμφωνα με την πλατφόρμα CoSchedule, οι καλύτερες ώρες για να αναρτήσετε τα βίντεο σας είναι μεταξύ 20:00 με 21:00, με τις καλύτερες ημέρες να αποτελούν τη Δευτέρα και τη Πέμπτη.

kaliteres-wres-video-instagram

9. Οι φωτογραφίες λαμβάνουν 34% περισσότερα likes σε σχέση με τα βίντεο

Μπορεί στο Facebook να βλέπουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στις αναρτήσεις που περιλαμβάνουν βίντεο, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει στο Instagram.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσε το AdWeek, οι αναρτήσεις με φωτογραφία λαμβάνουν κατά μέσο όρο 34% περισσότερα likes σε σχέση με αυτές που περιλαμβάνουν βίντεο.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως η παρακολούθηση βίντεο στο Instagram έχει αυξηθεί κατά 40%, τα στατιστικά δεν βγάζουν νόημα! Η εξήγηση όμως είναι πολύ απλή. Οι χρήστες αφιερώνοντας χρόνο στην παρακολούθηση ενός βίντεο, «αμελούν» να κάνουν like και έτσι παρουσιάζεται αυτή η δυσαναλογία μεταξύ παρακολούθησης βίντεο και likes.

10. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνουν πρόσωπα, λαμβάνουν 38% περισσότερα Likes

Δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε για κοντινές λήψεις ή selfies. Αρκεί μόνο η φωτογραφία να περιλαμβάνει το πρόσωπο ενός ανθρώπου και «αυτόματα» αυξάνονται οι πιθανότητες σας να πάρετε περισσότερα likes.

Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας του ανθρώπου και ταύτισης με το περιεχόμενο. Δεν έχει να κάνει με τον αλγόριθμο του instagram ή άλλες τεχνικές παραμέτρους.

Θέλετε να προβάλετε κάποιο προϊόν σας; Βρείτε έναν τρόπο να περιλαμβάνει και κάποιο άτομο μέσα και θα δείτε τα like σας να ανεβαίνουν κατακόρυφα!

11. Το 65% των κορυφαίων αναρτήσεων περιλαμβάνει προϊόντα

Μιας και είπαμε για προϊόντα λοιπόν, ερχόμαστε στο επόμενο σημαντικό στατιστικό στοιχείο.

Θα έχετε διαβάσει αρκετές φορές σε διάφορα blogs, πως η ιδανική αναλογία αναρτήσεων μεταξύ χρήσιμου/ενδιαφέροντος υλικού και προώθησης των προϊόντων/υπηρεσιών σας είναι 80/20. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 2 αναρτήσεις που κάνετε στα κοινωνικά δίκτυα οι οποίες προωθούν το brand σας, θα πρέπει να κάνετε 8 αναρτήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρήσιμο ή/και ενδιαφέρον περιεχόμενο για τον χρήστη.

Σύμφωνα με το L2 όμως, ο κανόνας αυτός τείνει να μην ισχύει 100% στο Instagram. Κι αυτό γιατί πολλά brands αναζητούν έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους, ώστε να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από πιο γενικές λήψεις, οι οποίες αφαιρούν το «ξερό» στοιχείο του self-promo.

12. Το πιο δημοφιλές φίλτρο στο Instagram, είναι το Clarendon

Ναι, υπάρχει στατιστική ανάλυση ακόμα και για αυτό!

Σύμφωνα με την δημοφιλή πλατφόρμα δημιουργίας posters/banners Canva, το φίλτρο Clarendon αποτελεί το πιο δημοφιλές από τα 40 που διαθέτει το Instagram και μάλιστα σε 119 χώρες!

pio-dimofiles-filtro-instagram-clarendon

Όπως αναφέρει το άρθρο του Canva, η επιλογή φίλτρου δείχνει να σχετίζεται άμεσα και με το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Συγκεκριμένα:

  • Για αναρτήσεις που περιλαμβάνουν "φύση", το πιο δημοφιλές φίλτρο είναι το Valencia
  • Για αναρτήσεις που έχουν να κάνουν με τον κόσμο της μόδας, το πιο δημοφιλές είναι το Kelvin
  • Για τα φαγητά είναι το Skyline
  • Για τις selfies όλος περιέργως, κανένα!

13. 59% των χρηστών ηλικίας 18-29 αποτελούν ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας

Αν το brand σας απευθύνεται σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχετε μπει ακόμα στον κόσμο του instagram, τότε ξεκινήστε σήμερα!

18-29-ilikies-dimografika-instagram

14. Το 50% των κειμένων που συνοδεύουν τις αναρτήσεις περιλαμβάνουν emojis

Αυτό μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι. Οι χρήστες λατρεύουν τα emoji, αφού δείχνουν χρώμα, ζωντάνια και αποτελούν έναν επιπλέον τρόπο έκφρασης για αυτούς!

Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του BBC, τα emoji αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο ραγδαία αυξανόμενη σε χρήση γλώσσα στην Αγγλία! Ναι, τα emoji!

Σύμφωνα με έρευνα του Instagram, η χρήση των emojis παρουσιάζει γενικότερη αύξηση σε όλο τον πλανήτη. 63% των αναρτήσεων από Φιλανδούς, περιλαμβάνουν emoji.

Δείτε τα αντίστοιχα στατιστικά για μερικές ακόμη χώρες:

Γαλλία: 50%
Αγγλία: 48%
Γερμανία: 47%
Ιταλία: 45%
Ρωσία: 45%
Ισπανία: 40%
Ιαπωνία: 39%
Η.Π.Α.: 38%

15. Το 25% των διαφημίσεων στο Instagram είναι σε μορφή βίντεο

Σύμφωνα με το sensortower, η ραγδαία αύξηση της χρήσης του βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα έχει περάσει και στο διαφημιστικό κομμάτι του instagram.

Υπενθυμίζουμε, πως τα βίντεο στο instagram δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 60 δευτερόλεπτα, ενώ είναι σημαντικό να έχετε κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφερόν μέσα στα πρώτα 30 από αυτά.

16. Οι αναρτήσεις των χρηστών οδηγούν σε περισσότερες πωλήσεις σε σχέση με αυτές των brands

Το influencer marketing αποτελεί την πιο hot τάση της εποχής μας και όχι άδικα! Οι χρήστες θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα προϊόν ή υπηρεσία, που προτείνει κάποιος φίλος/γνωστός τους ή κάποιος influencer που εμπιστεύονται, παρά ένα που είδαν σε διαφημιστικό spot ενός brand.

Σύμφωνα με την έρευνα του L2 που αναφέραμε νωρίτερα, οι αναρτήσεις των χρηστών που δείχνουν κάποιο προϊόν φέρουν έως και 4.5% υψηλότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πώληση του εικονιζόμενου προϊόντος.

Βρείτε λοιπόν τρόπους να φέρετε τα προϊόντα σας στα χέρια των χρηστών του instagram και αφήστε αυτούς να «δείξουν» τα προϊόντα σας.


Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από: SproutSocial, SocialMediaToday, WERSM, HootSuite, AdWeek, BuzzFeed, L2, BBC, Canva, CNET, Engadget

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ